Brouwerij De Boog

      Reacties uitgeschakeld voor Brouwerij De Boog
Brouwerij De Boog aan de Oudegracht

Aan de Oudegracht vind je het oude gebouw van de voormalige brouwerij De Boog. Deze bierbrouwerij bestond al sinds 1584, maar moest  in 1897 de deuren sluiten omdat de concurrentie van de industriële bierbrouwerijen  te sterk was geworden.

Wat veel mensen niet direct weten is, dat de brouwerij in 1761 door de toenmalige eigenaar De Cock bij zijn overlijden werd nagelaten aan de Rooms-Katholieke Armenkamer die de brouwerij met succes voortzette. Diezelfde Armenkamer ontwikkelde vanaf 1842 vervolgens de volksbuurt Zeven Steegjes, dat “hierachter” direct aan de Oudegracht is gelegen. In die volksbuurt werden veel werknemers van brouwerij De Boog gestald, en werd een viertal straatjes van de Zeven Steegjes (Brouwerstraat, Moutstraat, Cockstraat, Boogstraat) naar de brouwerij genoemd.

Dat is overigens een mooie wijk. Als je de Zeven Steegjes binnengaat kom je terecht in een stil buurtje met kleine huisjes en smalle straatjes, en waar auto’s geweerd worden. Ik heb dan echt het gevoel van een 19e eeuwse wijk.

Brouwerij De Boog is er sinds 1897 niet meer. Het gebouw bevatte sindsdien vervolgens nog een sigarenhandel, een drankhandel, het was ooit een opslaghuis, en het herbergde ook een dansschool. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor bewoning. Het gebouw is een rijksmonument en is te vinden aan de Oudegracht ter hoogte van de Vollersbrug.

Hieronder staat een kleurenversie en een zwartwitversie zoals ik dacht dat het er een eeuw geleden wel uit zou zien. Overigens vind ik de zwartwitversie mooier en spannender, zodat ik die versie online heb gezet. Schuif de slider om te vergelijken.