De Domtoren van Utrecht

      Reacties uitgeschakeld voor De Domtoren van Utrecht
De Domtoren uit 2013, zonder ce stellage die de toren voor een deel aan het oog onttrekt.
De Domtoren uit 2013, zonder de stellage die de toren voor een deel aan het oog onttrekt. Klik voor groot.

Vraag een willekeurig iemand op straat waar die persoon aan denkt bij het woord Utrecht, en hoogstwaarschijnlijk valt dan als eerste woord Domtoren. De Domtoren is de bekendste toren van Utrecht, de Domstad, en ook van Nederland.

De Domtoren hoorde oorspronkelijk bij de Domkerk (duh!) en stond daar ook aan vast. In 1674 werd de toren echter gescheiden van het middenschip van de Dom door het Schrickelik Tempeest. In augustus van dat jaar trok een tornado vanuit het zuiden over Utrecht, over de Oudegracht, richting de Domkerk en verwoestte alles op zijn pad. Binnen een kwartier werd de Domtoren gescheiden van de Dom en staat sindsdien los. Op de opengevallen plaats van het middenschip ontstond het huidige Domplein.

Die Domtoren komt uit 1254. In dat jaar werd begonnen met de bouw. Die toren komt dus uit de Middeleeuwen en is vanaf de start van de bouw bijna 800 jaar oud. Ik moet bekennen dat dat gegeven mij wel eens duizelt als ik dat besef. Die toren heeft van alles gezien en meegemaakt, en al die tijd stond het daar en keek ernaar. Middeleeuwen, Reformatie, beeldenstorm, 80-jarige oorlog, Schrickelik Tempeest, Franse bezetting, Duitse bezetting, de hippies haha 😉 Pas in 1382 werd het geheel opgeleverd. Ze hebben dus 148 jaar over de bouw gedaan. Dat gegeven duizelt mij ook wel. 🙂

Renovatie

Inmiddels in de Domtoren ingepakt voor een grootschalige renovatie. Ondanks de leeftijd is de Domtoren niet onverwoestbaar: weer, wind en vorst zorgden er voor dat de voegen tussen de bakstenen verweerden en dat die los kwamen te zitten. Soms vielen er stenen uit. De conditie van de toren ging achteruit.

Renovaties zijn overigens van alle tijden hoor. Al heel snel vond de eerste restauratie tussen 1519 en 1525 plaats. In de tweede helft van de 17e eeuw raakte de toren echt in verval: na het rampjaar 1672 en de storm van 1674 was Utrecht bankroet voor onderhoud en in het begin van de 19e eeuw stond de toren zelfs op instorten. Pas in 1837 was er weer een grootschalig onderhoud. De volgende klus was weer in 1901, die tot 1932 duurde. In 1975 was de laatste grote restauratie. Je kan je afvragen of er nog wel iets van de oorspronkelijke toren over is 😉 Nu is de volgende restauratie aan de beurt, met onderhoud aan het voegwerk, de natuurstenen onderdelen en het ijzerwerk.

Er staat nu een stellage om de toren heen. Daarom een plaatje uit 2013, toen de toren nog de toren was zoals we die kennen. Die komt ook wel weer terug, maar nu even niet, eerst even restaureren zodat de toren weer een tijd mee kan. Deze foto maakte ik aan de voet van de Domtoren, vanuit de naastgelegen Bisschopstuin. Die toren is ook zo groot met 112 meter..