De Gedichtenbank van de Voorveldse Polder

      Reacties uitgeschakeld voor De Gedichtenbank van de Voorveldse Polder
Gedichtenbank.
Klik voor een vergroting

Als ik naar de Open Coffee in De Bilt ben geweest, wil ik op mijn doortocht door Utrecht nog wel eens gaan struinen en mij laten wegvoeren op mijn fietsbandjes. Vanaf de Biltse Rading kom ik dan vaak als eerste door de Voorveldse Polder en langs de vijver. Daar zag ik ineens deze Gedichtenbank.

Die had ik nog niet eerder gezien volgens mij. Deze Gedichtenbank moet recent geplaatst zijn. Ik las het bordje, bleef een tijdje hangen om de tekst te proeven, en nam het geheel in mij op. Ik vind het mooi! Een Gedichtenbank als deze is een artistieke verrijking van het landschap. Het hoeft geen geld op te leveren, maar het heeft wel een immateriële waarde. Graag meer van dit soort werken!

De leuning van de Gedichtenbank bevat de eerste strofe van het gedicht Park Voorveldse Polder van stadsdichter Fred Penninga en luidt:

Flarden ochtendnevel trekken
traag de polder in
vogelslag en wildzangh doen de
dag beginnen
dan valt het eerste zonlicht
Utrecht binnen
op de camping zindert hier en
daar een vroege zin

Ja, op de foto is dat niet goed leesbaar. Vandaar dat ik deze strofe mag plaatsen met vriendelijke toestemming van Fred Penninga. Wil je het hele gedicht lezen, klik dan hier. Het bestand is ongewijzigd zoals Fred mij dit toestuurde, onder voorwaarde van een naamsvermelding. En dat is niet meer dan logisch.

Noem mij sentimenteel, maar weet je dat ik hier blij van word? Ik mummelde de zinnen een voor een in mijzelf – de enkele passant moet ook wel gek opgekeken hebben – en was getroffen door het metrum, en de eenvoud waarmee het nieuwe frisse ochtendgloren in een paar zinnen werd verwoord.

Nou ja, ga het zelf bekijken. De Gedichtenbank is te vinden bij de Voorveldse Vijver, pal tegenover de steiger aan het Lo Bruntpad. Ja, dat pad is lang en omcirkelt de vijver, en aan die locatiebepaling heb je daarom niet veel, dus tegenover de steiger.