De racescene van de film Amsterdamned

      Reacties uitgeschakeld voor De racescene van de film Amsterdamned

In de vorige blog sprak ik terloops over de racescene in de film Amsterdamned die deels in de grachten van Utrecht werd gefilmd. Het was een terloopse opmerking die ook feitelijk niets te maken had met het onderwerp. Tijdens het schrijven besefte ik al dat ik dat wel zijdelings kan roepen maar dan moet er wel wat beeldmateriaal zijn om die bewering te ondersteunen. Vandaar deze vervolgblog.

De Stadhuisbrug gezien vanaf de Vismarkt met rechts in het geel het oude stadhuis. Klik voor groot

Hier zie je de locatie waar die speedboatrace van Amsterdamned werd opgenomen. In feite betrof de shoot alleen de race vanaf de Vismarkt, onder de Stadhuisbrug door en dan de Oudegracht op. De boten kwamen met hoge snelheid naar de Stadhuisbrug om daarna met meteen een scherpe draai te maken om de kade aan de overkant te ontwijken.. en om de figuranten die toevallige bezoekers aan de horeca speelden, kletsnat te maken. Je ziet hier de gracht bij de Vismarkt die onder de Stadhuisbrug doorloopt. Bedenk dat er ook een bocht in de brug zit. Die moest dus ook worden ontweken!

De Oudegracht met de Winkel van Sinkel en direct daaronder de werf waar de tunnel op uitkomt. Klik voor groot.

Aan de andere kant kwamen de boten weer onder de Stadhuisbrug uit, en moesten dan een scherpe draai maken om niet tegen de kade te klappen. Je ziet hier echt de Winkel van Sinkel met de vier vrouwenbeelden, met daaronder de werf waar ooit (tot 9 september 1837) de stadskraan stond. Op die plaats staat nu een kastanjeboom. Die werf zat dus vol met figuranten, die kletsnat moesten worden van het opgeworpen grachtwater. Daarna stoven de boten verder de Oudegracht op.

Wat je in de film ziet is voor een deel geen Amsterdam dus.
Film is een verhaal, een idee, een vertelling en het hoeft niet altijd allemaal waar te zijn wat je ziet.