De runensteen van Jelling

      Reacties uitgeschakeld voor De runensteen van Jelling

Ooit die grote kei op het Domplein gezien? Vast wel, hoewel die kei wel een beetje wegvalt naast de enorme Domkerk, de Domtoren en het standbeeld van Graaf Jan van Nassau. Die kei staat ook nog eens bijna tegen de muur van het Pandhof. Links is de hoek van de Domkerk en de muur van het Pandhof, rechts is de poort naar het Pandhof, en die ruimte is geen actief loopgebied. Je moet hem zien. je moet er heen. Het is de runensteen van Jelling. Nou ja, een kopie daarvan.

Maar je stelt jezelf wel de vragen: wat is dat? Waarom juist dit? En waarom juist hier?

Nou, die runensteen is natuurlijk geen echte runensteen, maar een afgietsel van de grote runensteen van Jelling, met daarin in runenschrift een verhaal over de Deense en Noorse kerstening die rond 975 zou zijn volbracht door koning Harald I van Denemarken. De echte steen werd omstreeks 980 door koning Harald I in Jelling, Jutland geplaatst. En deze kopie werd door de Deensche Vrienden van Nederland op 22 juni 1936 aan Nederland geschonken, ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de universiteit.

De tekst van de inscriptie luidt:
“Koning Harald gebood dit gedenkteken te maken ter nagedachtenis van zijn vader Gorm en zijn moeder Thyre. Harald, die geheel Denemarken aan zich onderwierp, en Noorwegen, en de Denen tot het christendom bekeerde”.

Dat staat op de plaquette die aan de muur is bevestigd. Ik heb de inscriptie niet vertaald omdat ik runentaal niet machtig ben. Ik heb de tekst gewoon overgeschreven. Lees zelf maar. Het staat er duidelijk. Zit geen woord Spaans bij.

Ik vind dit wel machtig interessant.