De Schele Maagd van Utrecht

      Reacties uitgeschakeld voor De Schele Maagd van Utrecht
De Schele Maagd van Utrecht op het balkon van de Grote Zaal van TivoliVredenburg

Loop eens over het Vredenburgplein langs de super-duper vernieuwde TivoliVredenburg en kijk eens omhoog. Daar zie je op het balkon van de Grote Zaal een beeld staan van een Grieksachtige dame met een toorts en iets wat lijkt op een schild. Ziet er oud uit en volkomen out-of-touch met de strakke nieuwbouw van TivoliVredenburg.

  Wat is dat en waarom staat dat daar?

Het beeld is gemaakt in 1901 door de beeldhouwer Henri Scholtz. Het heet officieel “De Levensverzekeringsengel”, en was ooit, heel lang geleden, van 1902 tot 1972, onderdeel van de gevel van Levensverzekeringmaatschappij Utrecht. Dat gebouw stond aan de Leidseweg, het huidige Smakkelaarsveld. Dat gebouw werd in 1974 platgegooid om ruimte maken voor het nieuw te bouwen Hoog Catharijne. Toen was De Verzekeringsengel al van de gevel verwijderd.

Het beeld kwam daarna in het bezit van het Centraal Museum. Vervolgens werd het beeld in 1979 geplaatst op de balustrade van het nieuwe Muziekcentrum Vredenburg, waar ze nogal verborgen stond: je moest weten waar je moest kijken om het te zien. In juli 2008 werd het daar weer weggetakeld toen Hoog Catharijne finaal op de schop ging en Muziekcentrum Vredenburg met de rest werd gesloopt.

Toen werd Muziekpaleis TivoliVredenburg uit de grond gestampt. Een gloednieuwe strakke venue voor concerten en optredens. En het beeld kwam weer terug. In 2014 gaf het Centraal Museum het beeld in bruikleen aan TivoliVredenburg. Bovenop het Muziekpaleis dit keer en weer tamelijk verborgen. Ik heb het toen zelf niet gezien, maar op foto’s zie ik een klein figuurtje over de rand naar beneden piepen.  Dat is natuurlijk perspectief: als je beneden staat zie je minder van wat zich achter de rand bevindt.  In elk geval: de Verzekeringsengel stond daar niet niet op de juiste plaats.

Uiteindelijk werd De Levenverzekeringsengel op verzoek van wijkraadsleden Corrie Huiding Stomp en Hans Dortmond voor de vierde keer verplaatst, nu naar het balkon van de Grote Zaal, om het beeld wat prominenter te maken. Daar kijkt het nu uit over het Vredenburgplein.

Het beeld heet in de volksmond De Schele Maagd van Utrecht omdat het lichtelijk lijkt te loensen.
De maker is Henri Scholtz, die het beeld in 1901 maakte.

Naast Wikipedia maakte ik gebruik van deze en deze bron.