Op de Mariaplaats staat de St-Mariapomp. Ik bedoel dus het plein tegenover het conservatorium, want de Mariaplaats is veel groter dan alleen maar dat plein. Het is trouwens veel Maria daar in de buurt: Mariaplaats, Mariastraat, Mariahoek, Mariakerk, St-Mariapomp. Het is eigenlijk het Almere van Utrecht haha 🙂 Nou ja, aan de voet van de Mariaplaats staat dus die pomp.
De St-Mariapomp werd in 1844 geplaatst vanwege de goede waterkwaliteit. Tijdens de cholera-epidemie van in de jaren 70 van de 19e eeuw was deze pomp befaamd wegens het zuivere water. Het water stond bekend als het zuiverste van Nederland en rijke Amsterdamse burgers lieten hier hun drinkwater per schip aanrukken. Ook bierbrouwerijen waren dol op dit Utrechtse water.
Vanwege de aanleg van een gecontroleerd en schoon waterleidingnet verviel echter de noodzaak van waterpompen en in 1931 werd de St-Mariapomp afgebroken. In 1975 werd de pomp echter weer teruggeplaatst, maar de zwengel werd vastgezet. Op de foto is ook een beugel zichtbaar waardoor er niet gepompt kan worden. De zwengel is echter beperkt beweegbaar.
Maar, maar, maar…. als je goed kijkt zie je toch echt watersporen vanuit de tuit?
Inderdaad. En ik meen mij te herinneren dat een beweging van de zwengel ooit toch leidde tot stromend water. Water ondanks de blokkering. Dat water moet ergens vandaan komen en als je dat niet kan oppompen moet die druk ergens anders vandaan komen. Dat zou betekenen dat de St.Mariapomp gewoon op het waternet is aangesloten.
Daarvan heb ik niets kunnen vinden, of ik zocht op de verkeerde plaatsen. De laatste keer dat ik de zwengel bewoog kreeg ik niets. Maar dat zou vanwege de wintervorst zijn geweest om de leidingen te beschermen.
Zie hier de St-Mariapomp tussen de studentenfietsen, want Utrecht is echt een studentenstad. De St-Mariapomp heeft twee tuiten in de vorm van een leeuwenkop, aan de voor- en achterkant. Op de achtergrond staat professor nijntje (Dick Bruna gebruikte nooit hoofdletters) voor het conservatorium.
Tweet