De binnenstad van Utrecht is toch wel van een onbeschrijflijke schoonheid. Al die eeuwen geschiedenis zit samengepakt op een aantal vierkante kilometer. Vaak prachtig, soms niet zo prachtig, en heel soms ook gewoon te lelijk voor de sloopkogel. Bedenk maar zelf de voorbeelden. En degenen die mij een beetje kennen, weten dat ik wel een zwak heb voor geschiedenis. Wie het verleden kent, kent de toekomst. Okee, duidelijk… ik word een ouwe zak 🙂
Op 8 januari 2017 was ik op de Stadhuisbrug, zo ongeveer ter hoogte van Humphrey’s. Ik stond boven op het trappetje dat naar dat restaurant loopt. Ik keek naar de overkant van de Oudegracht en zag hoe Utrecht van de voorbije feestdagen aan het uitbuiken was: het dagelijkse leven was weer begonnen, maar de kerstverlichtingen en decoraties waren nog niet verwijderd. Ik vond het ook best een saai beeld. Fel verlichte winkels en publiek dat zich daar tussendoor bewoog. Waar zie je dat niet??
Toen vroeg ik mij voor het eerst af of ik daar iets mee kon doen. Hoe zou dit beeld er in zwart-wit uit zien? Ik vroeg mij af of ik door een stukje techniek het Utrecht van 2017 een eeuw kon terugwerpen. Zou het veel uitmaken? Ik ging de foto toetakelen, door eens niet naar een volmaakt digitaal beeld te streven.
Stadhuisbrug toen en nu.
Ineens werd dit beeld antiek, en ja, ik was daar wel tevreden over. Een nieuw beeld dat ik best saai vond werd het begin van een concept dat ik Moderne Geschiedenis noem. Nieuwe foto’s zo toetakelen dat ze oud lijken, compleet met vouwen, krassen, vlekken, verkleuringen, en de hele santekraam erin, alsof ze een eeuw oud zijn. Natuurlijk shop ik geen moderne dingen weg: er moeten wel weggevertjes zijn die verraden dat dit beeld helemaal niet zo oud is.
Het verleden is niet iets wat voorbij en afgesloten is. Het zit overal om ons heen. Tijd is geschiedenis. Wie het verleden kent, kent de toekomst. Wie de toekomst kent, ziet hem komen en passeren. Toekomst wordt heden en heden wordt geschiedenis.
Ik zal ook niet de eerste en enige zijn die dit doet. Vast niet. Maar waarom?