De tunnel van de Ganzenmarkt

      Reacties uitgeschakeld voor De tunnel van de Ganzenmarkt
De tunnel, een overkluisd wed, tussen de Ganzenmarkt en de Oudegracht. Je kijkt nu richting Ganzenmarkt. Klik voor groot.

De tunnel tussen de Ganzenmarkt en de Oudegracht bestaat al sinds de Middeleeuwen. Formeel is het een overkluisd wed, een oplopende helling (of aflopend, afhankelijk van de richting waarin je loopt) waarlangs goederen van de bovenliggende Ganzenmarkt naar de Oudegracht werden gebracht. Daar stond sinds 1402 een stadskraan, die met ambachtelijke mankracht de goederen in de schepen aan de Oudegracht takelde.

Die stadskraan is er allang niet meer. Op 9 september 1837 stortte de kraan in, tijdens de bouw van de Winkel van Sinkel die daar pal boven aan de kade staat. De zware massieve gietijzeren vrouwenbeelden die de Winkel van Sinkel sieren, waren toch een beetje te zwaar en het kraangedeelte brak af. Daarop werd de kraan afgebroken. Op de plaats van de kraan staat nu een kastanjeboom met een herdenkingssteen op de muur aangebracht.

Wat overbleef was een tunnel. Die tunnel is tegenwoordig vanaf de Ganzenmarkt een toegangspoort naar de horeca aan de Oudegracht. Er is een kleurverlichting aangebracht die continu wisselt. Voor de foto koos ik voor de felle kleuren rood, oranje en geel, maar ik zag ook blauw voorbij komen. Verder is de tunnel versierd, of beter bezoedeld, met graffiti en wat posters.

Interessant feitje en een kleine zijsprong: de racescene in de film Amsterdamned is niet in Amsterdam opgenomen, maar op deze plek aan de Oudegracht. waar de tunnel op de Oudegracht uitkomt. Amsterdam heeft namelijk geen horeca aan de grachten – ik heb begrepen dat Utrecht de enige plaats ter wereld is waar de horeca pal aan de gracht zit. Ook Amsterdam heeft die niet. Voor die racescene was horecabezoek aan de gracht vereist (de figuranten moesten namelijk nat worden van het grachtwater) en alleen Utrecht kon dat bieden. Dus toog de filmcrew naar de Oudegracht voor die scene, vlogen de boten vanaf de Vismarkt onder de Stadhuisbrug door, en draaiden met een scherpe bocht verder de Oudegracht op. Pats, veel water en de mensen nat. Lees meer in deze blog!

Halverwege de tunnel is een luchtrooster naar boven aanwezig.

De doorkijk in de tunnel naar boven.
Klik voor groot.

De foto hiernaast is recht naar boven genomen. Is de tunnel veilig?Ik weet het niet. Er is wel eens rondhangend volk waarvan ik niet weet wat ze daar uitvoeren. Ik ben er niet graag alleen. Wel in de horeca natuurlijk, maar die tunnel is wel 50 meter lang met slechts twee uiteinden. Er is verlichting dat wel, maar verlichting is nu eenmaal niet zaligmakend.