De veilige zone van de Domtoren

      Reacties uitgeschakeld voor De veilige zone van de Domtoren

‘As de Dom valt leigh die in de Zoadelstroat’.

Is je ooit deze granieten tegel opgevallen? Hij ligt in de Zadelstraat, ter hoogte van Zadelstraat 11 en wel precies op 11245 cm van de Domtoren. Goh, dat is dus precies de hoogte van de Domtoren in centimeters.

En eigenlijk is de afbeelding op de tegel zelfverklarend. Op de tegel staat een staande en een liggende Domtoren. Het betekent dat als de Domtoren – splatt – zou omkieperen, de top dan precies op de tegel zou terechtkomen.

Anders gezegd: een meter terug naar achteren en je bent veilig. Een meter naar voren en je bent dood. Als de Domtoren zou omvallen. Dat gebeurt natuurlijk niet – de toren staat er al sinds 1382 en is wel stabiel gebleken  – en áls hij zou vallen past hij wel in de lengte in de Zadelstraat, maar niet in de breedte. De landing kan dus wel inzetten, maar op 6 meter hoogte  wordt die landing gebroken… en de naaste omgeving wordt verwoest.

Zo ziet het geheel eruit. In de verte staat de Domtoren. Ja, daar achter die boom. Linksonder ligt de tegel, en dat torentje in de verte komt dus helemaal bij die tegel als ie plat gaat.

Zo klein is het icoon van Utrecht dus niet.

De tegel is in 2015 gelegd door het anonieme kunstenaarsduo GVR, dat wilde laten zien hoe groot het Utrechtse icoon in werkelijkheid is. Het duo is zo anoniem dat ik niets van ze heb kunnen vinden, dus ik verlaat me hier op De Utrechtse Internet Krant.