De wegwijzer van het station

      Reacties uitgeschakeld voor De wegwijzer van het station
De wegwijzer in mei 2011, toen hij nog op het oude Jaarbeursplein stond, voor het Beatrixtheater en niet ver van de inmiddels afgebroken Diner. Klik voor groot.

Een van de mysteries van Utrecht vind ik toch wel die wegwijzer die rondtrekt in het stationsgebied. Of beter gezegd, rondtrok want op dit moment is de wegwijzer weer eens weg. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de nachtmerrie van de herinrichting van het stationsgebied die anno 2018 nog steeds voortduurt.

Die wegwijzer vond ik wel bijzonder en ook wel grappig. Het toont Utrecht als een knooppunt naar de verschillende Europese wereldsteden in kilometers… en anno 2011 ook naar het Utrechtse Geldmuseum dat volgens de wijzer op 978 meter afstand lag.

Dat laatste heb ik niet precies gemeten, maar dat kan wel kloppen. Het Geldmuseum was gevestigd in het Muntgebouw aan de Leidseweg 80. Volg het bordje dat ongeveer naar de Leidseweg wijst (toch even een kaart gebruiken, het is richting Lombok en dan bij de Leidsche Rijn linksaf…),  loop die af door de muntentegels in de stoep te volgen en dan ben je er.

Terug naar die wegwijzer.

Toen ik in Utrecht kwam wonen (eind 2006) zag ik die wegwijzer al staan. Tot ergens aan 2012 stond die op het oude foeilelijke en onooglijke Jaarbeursplein, tegenover het Beatrixtheater en niet ver van die horecatent Diner. Het Jaarbeursplein was wel érg lelijk toen. Dat stationsgebied was geen reclame voor de vierde stad van het land: het was vies, vuil, alleen al door er naar te kijken wist je al dat het er stonk. Het Jaarbeursplein had de muffe erfenis van de jaren 70 en 80 bewaard en was gewoon verouderd. Het riep al jaren Kill Me Now.

Die roep werd gehoord. In 2011 startte een ambitieuze herinrichting van het stationsgebied, waarbij vrijwel alles werd afgebroken en opnieuw ingericht. Alleen die kist van het Beatrixtheater, die schoenendoos, is gehandhaafd (kan daar geen mooi frontje op?). Verder nieuw Stadsplateau. Nieuw station. Nieuw Stadskantoor. Nieuwe tramhaltes. Nieuw Jaarbeursplein. En de Diner en deze wegwijzer verdwenen als eerste.

Het Jaarbeursplein in de lentezon van 17 maart 2015, toen de proloog van de Tour de France aan Utrecht was toegewezen. Ineens moest het Jaarbeursplein omgegooid worden. En die wegwijzer stond er ook weer.

Poef. Weg. En het Jaarbeursplein en vrijwel alles er omheen ging volledig op de schop. Nou ja, weg… neem dat ook weer niet te nauw: tijdens het browsen van mijn foto’s kom ik een foto tegen van 17 maart 2015 toen al bekend was dat de proloog van de Tour de France in Utrecht zou plaatsvinden. Het Jaarbeursplein werd daarvoor alsnog opnieuw ingericht. En de wegwijzer was er dus ook weer. Dat had ik even gemist, en nu hersteld.


Even een zijsprong: het plein heet het Jaarbeursplein, en niet het stationsplein. Het echte nieuwe Stationsplein (en het is een beauty) is weer aan de overkant van Utrecht CS, richting Hoog Catharijne. Op het Jaarbeursplein vertrekken wel stadsbussen, dus stationsplein lijkt een logische keuze. Niet verwarren met busstation Jaarbeurszijde onder het nieuwe Utrecht CS, waar streekbussen vertrekken. Kunt u het nog volgen?


De wegwijzer op het vernieuwde stationsplateau, met het nieuwe station en links het nieuwe stadskantoor. Klik voor groot.

Totdat in 2015 de wegwijzer weer ineens opdook op het gloednieuwe Stadsplateau. Na jarenlange verbouwing werd op 31 juli 2015 het complex opgeleverd en opengesteld voor het publiek en was ineens ook die wegwijzer weer terug.

Met een verschil. De verwijzing naar het Geldmuseum was verwijderd. Het Geldmuseum was namelijk per 1 november 2013 gestopt, dus die verwijzing was nu zinloos.

De wegwijzer heeft een aantal jaren op het Stadsplateau gestaan. En op 22 januari 2018 lag hij ineens plat. Omgewaaid? Zou goed kunnen. Op donderdag 18 januari 2018 was er een zeer zware storm. Ik was dat weekend buiten de stad en ik was er niet bij, maar deze foto maakte ik op maandag 22 januari tegen half 11 ’s ochtends.

Plat.

Aan de voet te zien was de wegwijzer niet gezekerd, maar gewoon neergezet. Als je goed kijkt, kan je nog de kring op de tegels zien waar hij stond. En door de windvang is hij omgegaan.

En toen werd de wegwijzer weer weggehaald. Op het moment van schrijven is hij spoorloos.

Komt die nog terug? En zo ja, wanneer?