De worstelaars van Park Transwijk

      Reacties uitgeschakeld voor De worstelaars van Park Transwijk

Wie wel eens door Park Transwijk loopt, heeft dit beeld vast wel gezien. Het beeld staat ongeveer tussen de Westdijklaan en de kop van de vijver in, zo ter hoogte van de houten kade. Op een hoekje, onopvallend tussen de fietspaden. Ook al zijn de fietspaden niet benoemd (ik moet mij beperken tot een locatie-omschrijving) , je kan het niet echt missen.

Maar wat is het?

Nee, het is geen verbeelding van een homo-erotisch liefdesspel. “Ach, wat aardig”, dacht ik toen ik het beeld tien jaar geleden ontwaarde. Maar aangezien erotische liefdespelen doorgaans niet kunstig worden verbeeld, en zeker niet in een park, vond ik uit dat het beeld twee worstelaars verbeeldt. Gewoon.. twee worstelaars in een strijd. Een op de rug en de ander er boven op, waarbij de armen van de onderste worden vastgehouden en gezekerd. De onderliggende persoon is blijkbaar de underdog.

Het bronzen beeld Worstelaars is gemaakt door de kunstenaar Hans IJdo uit Amsterdam. Een eerste versie werd gemaakt in 1959, waarvan een afgietsel in 1960 werd geplaatst in het Flevopark. Een tweede exemplaar kwam in 1962 in de Keukenhof en in 1966 in Sonsbeek. Daarna werd dit beeld geplaatst in Park Transwijk. En daar staat het nog steeds. Het is niet eens zo groot. Ik schat dat het zo 60 centimeter hoog is, op een klein vierkant sokkeltje.

Het verbaast mij een beetje dat het nog steeds aanwezig is. In deze kwetsgevoelige langetenenmaatschappij kan je alles verwachten helaas, en zou het beeld wel eens anders geïnterpreteerd kunnen worden, door mensen die dit anders willen interpreteren, waarna het geruisloos afgevoerd wordt.

Het is daarom dat ik alsnog een foto wilde maken van dit beeld… straks is het ineens foetsie weg.  Bewaren voor het nageslacht.

Het is kunst mensen. Twee strijdende worstelaars en niks meer. Je kan natuurlijk zien wat je wil zien, en inderdaad, vanuit een bepaalde hoek lijkt het alsof ze elkaar pakken, maar het zijn toch echt worstelaars. Wees er zuinig op.