Het Janskerkhof

      Reacties uitgeschakeld voor Het Janskerkhof
Het Janskerkhof in 2017. Afgezien van de fietsers en het Anne Frank beeldje zou deze foto net zo goed een eeuw oud kunnen zijn. Klik voor groot.

Een paar jaar geleden – het moet in 2015 zijn geweest, precies 70 jaar na de bevrijding – zag ik een kleine tentoonstelling over de bevrijding van Utrecht. Die tentoonstelling was op het Domplein: een aantal schotten was opgesteld waar je langs kon lopen en  waar beeld- en tekstmateriaal was opgehangen over de oorlog en de bevrijding in die meidagen van 1945.

Dat vond ik machtig interessant – geschiedenis vind ik altijd wel mooi 🙂

Er was een foto die mij meer trof dan andere foto’s. Het was een beeld van het Janskerkhof in de oorlog en ik zag een Joods meisje of jonge vrouw gefotografeerd vanaf de rug. Ze liep aan de kant van de Janskerk richting de kerk en de Nobelstraat. Ik weet niet meer waarom ik weet dat ze Joods was – ik herinner mij een jodenster, maar die zie je niet vanaf de rug, dus dat is voor mij een beetje vaag. Verder was het Janskerkhof  “gewoon” Janskerkhof, heel herkenbaar. Er groeide ook klimop op de hoek van de Janskerk – die klimop is er nu niet meer. Maar ik herkende de stratenloop van Janskerkhof, en de gebouwen waar later de cafés Broers en Zusje zouden komen. En ik bedacht dat die foto net zo goed nu gemaakt had kunnen zijn.

Op 26 oktober 2017 was ik voor Moderne Geschiedenis ook op het Janskerkhof en probeerde de foto die ik in 2015 zag te recreëren.  Natuurlijk zonder Joods meisje, maar wel met de omgeving en die foto zo te bewerken alsof die heel oud is. Achteraf denk ik dat ik toch een paar meter naar voren moest lopen om op dezelfde plaats van de oorlogsfoto te staan. En ja, misschien was die oude foto van toen ook wel van een grotere afstand genomen en in de doka vergroot en bijgesneden. Maar ik probeerde die foto wel een beetje na te maken, met behoud van alle eigenheid van 2017. En met de besteigerde Domtoren rechts en een Anne Frank beeldje links.

Schuif met de slider heen en weer om toen en nu te vergelijken.