Het treinstel van Perron West

      Reacties uitgeschakeld voor Het treinstel van Perron West

Je hebt hem vast wel eens gezien: op de grasstrook van Westplein in Lombok staat een kleurig treinstel. Je kan hem niet missen. Hij staat in het zicht van een van de drukste verkeersaders van Utrecht. En als je met de trein vanuit het westen Utrecht binnenkomt zie je hem ook – even, dat wel – staan. Maar er lopen daar geen rails, dus hoe kwam dat ding daar en waarom staat ie daar?

Dit is nu Perron West, een ontmoetingsplek en werkplaats die door de bewoners van Lombok via de Stichting Perron West is ingericht. Hier kan je binnenlopen voor een praatje, een kop koffie, je kan er werken en bijvoorbeeld workshopruimte huren. Die wagon staat er al sinds november 2018.

Geschiedenis

Maar waarom een treinwagon en waarom op Westeinde? Het feit wil dat deze wagon in 1960 in de toenmalige Utrechtse Werkspoorhallen is gebouwd. De NS gebruikte deze wagon lange tijd als rijdende werkplaats. Na het pensioen verdween de wagon naar een rangeerterrein in Zeist, waar hij door een buurtbewoner werd opgemerkt en gekocht. Die parkeerde hem vervolgens in zijn tuin. De buren waren daar echter niet zo gelukkig mee. Ze lieten de gemeente Zeist sommeren dat ding uit de tuin te verwijderen. Daarop werd dit treinstel door de Stichting Perron West in Lombok opgekocht. De wijk Lombok heeft bovendien een historische binding met de NS. Lombok ligt pal naast het station. In het verleden woonden veel spoorarbeiders in Lombok, en dus vlak naast het station en hun werk.

Kortom: een ontmoetingsplek in Utrecht in een treinstel dat in Utrecht is gebouwd en na omzwervingen weer daar is teruggekeerd. Als je de foto goed bekijkt zie je ook een dikke matras onder het treinstel liggen. De open ruimte is door iemand ingenomen als slaapplaats, in enige mate beschermd tegen de elementen.

Toekomst

Hoe lang die treinwagon daar werkelijk blijft staan, is onbekend. De grasstrook is nu nog leeg, maar Utrecht is van plan in 2022 daar te gaan bouwen en renoveren. De gehele omgeving gaat daar op de schop met nieuwe wooncomplexen, meer groen met semi-openbare tuinen, de Leidsche Rijn wordt doorgetrokken en er komt een Lombokpark. En Westeinde verdwijnt. Die krijgt uiteindelijk de naam Lombokplein. Gelukkig maar, want zeg nou zelf, dat hele Westeinde is nu toch niet om aan te gluren? Onooglijk en foeilelijk en braakliggend naast dat prachtige NS-station.

Wat er met Perron West gaat gebeuren is nog ongewis. Naar verluidt heeft het Spoorwegmuseum interesse in de treinwagon.