Op het Domplein staat nog net niet tegen de muur van de Dom een groot standbeeld van een vrouw met een fakkel. Dat moet je wel zijn opgevallen. Het is het Verzetsmonument ter ere van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het beeld toont een vrouwenfiguur, vanwege het aandeel van de Utrechtse vrouwen in het verzet. Het beeld in kalksteen is in 1949 gemaakt door de Nederlandse kunstenares Corinne Franzén-Heslenfeld en op 4 mei 1949 door Prins Bernard onthuld.
In de sokkel is een gedicht aangebracht van de dichter Jan Engelman:
Gedenk uw dooden die den goeden strijd
gestreden hebben in gerechtigheid.
Draagt voort hun vlam, zij zijn gebleven,
maar in dien gloed wordt ons nieuw leven.
De achtergrond op de foto is een muurschildering van de Dom, zoals te zien in de foto. Die heb ik dus niet zelf achteraf in de foto aangebracht.
Het verzetsmonument is in totaal 10 meter hoog en je kan het eigenlijk niet missen. Als je aan het eind van de Servetstraat de passage van de Domtoren nadert en kijkt onder de Domtoren door, zie je het beeld al in de verte staan.
Zoals gezegd, het beeld werd op 4 mei 1949 door Prins Bernard onthuld. Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, vindt de Utrechtse herdenking voor de gevallenen in de oorlog bij dit beeld plaats.
Het beeld is verder een trefpunt en verzamelpunt voor groepen. “We verzamelen bij het beeld op het Domplein”, niet realiserend dat er op het Domplein nóg een beeld staat, dat van graaf Jan van Nassau bij het Academiegebouw. Dat beeld komt in een latere blog wel aan de orde.
Overigens had Corinne Franzén-Heslenfeld de smaak te pakken. In 1952 maakte zij een oorlogsmonument voor de gemeente Noordwijk in nagenoeg dezelfde stijl: een knielende vrouw in een omslagdoek met ontbloot bovenlichaam, met een gedicht op de sokkel.
Tweet