Korenmolen Rijn en Zon

      Reacties uitgeschakeld voor Korenmolen Rijn en Zon
Korenmolen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat. Foto is genomen vanaf het parkje bij het Zwartewater en de Gruttersdijk. Klik voor groot.

Op de hoek van de Adelaarstraat en de Merelstraat staat korenmolen Rijn en Zon.

Korenmolen Rijn en Zon werd in 1913 opgetrokken uit bakstenen van een oudere molen Rijn en Son die tot 1912 aan de stadswallen van het Paardenveld stond. Deze molen – Rijn en Son dus – stond daar al sinds 1745, toen Govert van Rhijn en Bernardus Sonnenberg de molen lieten neerzetten.
In 1912 ontwikkelde de gemeente Utrecht plannen voor een groenteveiling op het Paardenveld, en daarom moest de oude Rijn en Son het veld ruimen. Met de restanten werd een halve kilometer noordelijker deze Rijn en Zon opgetrokken, deels met bakstenen van de oude Rijn en Son en deels van molen De Meiboom die ook op het Paardenveld stond en plat ging.

Zo oud is deze molen uit 1913 dus niet. Maar hij werd wel opgebouwd uit de oude Rijn en Son uit 1745, en eigenlijk werd hij dus verplaatst. Ja toch?

Korenmolen Rijn en Zon was gewoon in bedrijf tot aan 1949. Door een zware storm op 1 maart 1949 sloeg de molen finaal op tilt waarna een periode van verval optrad. In 1974 kocht de gemeente de molen op, en werd Rijn en Zon in 1977-78 volledig gerestaureerd en weer in bedrijf gesteld. Sinds 2011 staat de molen echter weer stil wegens een gebroken voeghout. Hij doet dus niets. Je ziet de molen ook altijd dezelfde kant op “kijken.”

Rijn en Zon, toen en nu

Rijn en Zon is een rijksmonument en heeft dus een beschermde status. Ik maakte deze foto voor het Moderne Geschiedenis project en voor Utrechtse stadsgezichten en daarom in oud zwartwit. Ik vind dat sfeervoller. Ter vergelijking toon ik ook de kleurenversie, en persoonlijk zit daar geen kraak of smaak aan. Schuif eens met de slider en vergelijk. Het zijn exact dezelfde foto’s.

Hier is de molen overigens te zien vanuit het kleine parkje aan de andere kant, bij het Zwartewater en de Gruttersdijk. Ik vond een foto vanuit deze positie sfeervoller dan vanaf de Adelaarstraat. Ik heb wel geprobeerd vanaf de Adelaarstraat te fotograferen, maar een beeld vanaf de straat vond ik te druk en ik heb liever geen niet-functionele mensen en auto’s in beeld. Het werkte niet voor mij en vanaf de andere kant vond ik dit beeld dat wel werkte.