Sol Iustitiae: De zon der gerechtigheid

      Reacties uitgeschakeld voor Sol Iustitiae: De zon der gerechtigheid


Pal voor de entree van het Academiegebouw aan het Domplein is een ronde bol te zien. Deze bol verbeeldt de zon en is geplaatst op een fronton met het Latijnse Sol Iustitiae Illustra Nos (Zon der gerechtigheid verlicht ons), als zinspreuk en symbool van de Universiteit Utrecht.

De entree van het Academiegebouw met daarvoor Sol. Klik voor groot.

Die bol is een kunstwerk dat in 1993 door Inez de Heer Kloots en Theo van der Hoeven werd ontworpen en in 1994 geplaatst, ter viering van het 350-jarig bestaan van de universiteit, en het 100-jarig bestaan van het Academiegebouw. In april 1994 werd Sol door Prinses Margriet onthuld.

Academiegebouw

Dat Academiegebouw werd gebouwd in 1891, na wat trammelant en gesoebat over in welke stijl het gebouw zou moeten worden uitgevoerd. Er waren twee stromingen: een stroming die neogotiek voorstond om het gebouw in lijn te laten met de naastliggende Domkerk. De andere stroming wilde een gebouw in neorenaissancestijl, als teken van humanisme. De neorenaissancestroming won uiteindelijk de strijd, maar dan wel op voorwaarde dat het Academiegebouw dan verder van de Domkerk moest worden geplaatst.

Nou, dat deden ze.
Een paar meter blijkbaar. Een vleugel bleef staan waar die was gepland, de andere vleugel schoof dus op, zodat er een knik in de gevel ontstond. In die knik zit nu de entree. En de zon staat er nu pal voor.

Sol

Die zon werd dus ontworpen door Inez de Heer Kloots en Theo van der Hoeven. In opdracht van Prof. Dr. Robert J. Rutten van de de Faculteit Sterrenkunde en het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht ontwikkelden zij Sol Iustitiae, met als uitgangspunt de zon als symbool van de universiteit en de haar zinspreuk Sol Iustitiae Illustra Nos er omheen.

Het plan was dus om ons zonnestelsel op schaal in Utrecht te plaatsen. Zover is het echter niet gekomen. Er kwam een Sol bij het Academiegebouw. En toen was het geld op. Alle voorgenomen plaatsingen van onze bekende planeten (inclusief Pluto) op schaal tussen het Domplein en Rhijnauwen bleven steken in plannen… en de faculteit Sterrenkunde werd in 2012 zelfs opgeheven, nadat vrijwel iedereen in het najaar van 2011 al was vertrokken. *

En ja, dat vind ik nu weer jammer. En zonde. Maar vooral dom om een gerenommeerd Utrechts instituut van 350 jaar oud zomaar te beëindigen.

Je had misschien al het * aan de voorlaatste alinea zien hangen. De * is een namelijk een correctie op mijn oorspronkelijke bewering dat de faculteit Sterrenkunde in 1992 zou zijn opgeheven. Dat is natuurlijk kul en ik weet ook niet uit welke krochten van mijn brein dat getal opkwam. In een vriendelijke mail wees Prof. Dr. Robert J. Rutten mij er op dat de echte sluiting in 2012 plaatsvond. Dank voor de correctie!
Hij vond de blog wel lekker weglezen! Dát vind ik wel prettig om te lezen haha!

Het oorspronkelijke plan voor de viering van het 350 jarig bestaan van de faculteit Sterrenkunde was dus veel ambitieuzer. Helemaal op schaal gemaakt met de zon op het Domplein, een piepkleine Aarde op de Vismarkt en Pluto dan ergens in Rhijnauwen. Zover kwam dat nooit. Lees daarvoor Rob Rutten’s -ook beetje wrokkige- verslag hier. Of lees anders dit verslag in Engels. Net zo korzelig. Zo niet meer. Ik wacht wel even.