Sol Iustitiae: De zon der gerechtigheid

      Reacties uitgeschakeld voor Sol Iustitiae: De zon der gerechtigheid


Pal voor de entree van het Academiegebouw aan het Domplein is een ronde bol te zien. Deze bol verbeeldt de zon en is geplaatst op een fronton met het Latijnse Sol Iustitiae Illustra Nos (Zon der gerechtigheid verlicht ons), als zinspreuk en symbool van de Universiteit Utrecht.

De entree van het Academiegebouw met daarvoor Sol. Klik voor groot.

Die bol is een kunstwerk dat in 1993 door Inez de Heer Kloots en Theo van der Hoeven in 1993 werd ontworpen en in 1994 geplaatst, ter viering van het 350-jarig bestaan van de universiteit, en het 100-jarig bestaan van het Academiegebouw. In april 1994 werd Sol door Prinses Margriet onthuld.

Academiegebouw

Dat Academiegebouw werd gebouwd in 1891, na wat trammelant en gesoebat over in welke stijl het gebouw zou moeten worden uitgevoerd. Er waren twee stromingen: een stroming die neogotiek voorstond om het gebouw in lijn te laten met de naastliggende Domkerk. De andere stroming wilde een gebouw in neorenaissancestijl, als teken van humanisme. De neorenaissancestroming won uiteindelijk de strijd, maar dan wel op voorwaarde dat het Academiegebouw dan verder van de Domkerk moest worden geplaatst.

Nou, dat deden ze.
Een paar meter blijkbaar. Een vleugel bleef staan waar die was gepland, de andere vleugel schoof dus op, zodat er een knik in de gevel ontstond. In die knik zit nu de entree. En de zon staat er nu pal voor.

Sol

Die zon werd dus ontworpen door Inez de Heer Kloots en Theo van der Hoeven. In opdracht van Prof. Dr. Robert J. Rutten van de de Faculteit Sterrenkunde en het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht ontwikkelden zij Sol Iustitiae, met als uitgangspunt de zon als symbool van de universiteit en de haar zinspreuk Sol Iustitiae Illustra Nos er omheen.

Overigens was het oorspronkelijke plan voor de viering van het 350 jarig bestaan van de faculteit Sterrenkunde veel ambitieuzer. Helemaal op schaal gemaakt met de zon op het Domplein, een piepkleine Aarde op de Vismarkt en Pluto dan ergens in Rhijnauwen. Zover kwam dat nooit. Lees daarvoor zijn -ook beetje wrokkige- verslag hier. Ik wacht wel even.

Het plan was dus om ons zonnestelsel op schaal in Utrecht te plaatsen. Zover is het echter niet gekomen. Er kwam een Sol bij het Academiegebouw. En toen was het geld op. Alle voorgenomen plaatsingen van onze bekende planeten (inclusief Pluto) op schaal tussen het Domplein en Rhijnauwen bleven steken in plannen… en de faculteit Sterrenkunde werd in 1992 zelfs opgeheven.

En ja, dat vind ik nu weer jammer. En zonde. Maar vooral dom om een gerenommeerd Utrechts instituut van 350 jaar oud zomaar te beëindigen.